ARĒNA 2023

Šogad īpašu akcentu liekot uz starpžanru telpas radošu izpēti, jaunās mūzikas festivāls Arēna, laikā no 22. līdz 29. oktobrim, aicina piedzīvot laikmetīgās skaņumākslas savīšanos ar multimediju pasauli, horeogrāfijas elementiem un vizuālo mākslu, atsaucēm uz pagātnes mantojumu un jaunākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, iedvesmu smeļoties gan pārlaicīgās idejās un dziļi personiskās izjūtās, gan pat visikdienišķāko sadzīves priekšmetu radītajās skaņās.

Lasīt vairāk

Arēna runā

ARĒNA RUNĀ

Kāpēc šodienas mūzika ir tāda, kāda tā ir, un kam un kāpēc tā ir nepieciešama? Ko nozīmē būt laikmetīgam māksliniekam, mīlēt šo darbu un censties par tā nozīmību pārliecināt ikkatru? Vai mēs spējam universāli saprasties ar šodienas klasiskās mūzikas starpniecību un vai vispār šis laiks mums piedāvā vienu universālu mūzikas valodu un stilu? Un galu galā – kur, ko un kā šodien klausīties? Par šiem jautājumiem spriedīsim jaunajā raidierakstu ciklā ARĒNA RUNĀ, ko savā 20. jubilejas gadā piedāvā Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA.

Lasīt vairāk

ARĒNA 2022

JAUNUMS – tas ir apzīmējums, kas šogad raksturo visas sešas Jaunā mūzikas festivāla ARĒNA programmas, ar kurām varēsim iepazīties vien trijos vakaros no 23. oktobra līdz 8. novembrim Rīgas Reformātu baznīcā.

Petraškevičs, Dzenītis, Šmite, Blūma, Skuķe… Pandēmijas gadi komponistiem gan Latvijā, gan ārzemēs bijuši īpaši ražīgi, tāpēc ARĒNA šoreiz sola nebijušu pirmatskaņojumu ražu, kas ļaus ieklausīties kā cilvēka balss varenībā un trauslumā, tā arī saksofonu samtainajos dziedājumos, sitaminstrumentu krāsu daudzveidībā un vijoles tembrālajos plašumos, kā arī klavieru melnbalto taustiņu un mirdzošo stīgu dialogā. Tāpat būs arī sešas jaunas raidierakstu cikla ARĒNA RUNĀ sērijas, kurās par jauno mūziku ar Andri Dzenīti runās atraktīvā pianiste Agnese Egliņa, viņas spožais kolēģis Reinis Zariņš, lieliskais improvizators Edgars Cīrulis, komponists  Jēkabs Nīmanis, Ventspils koncertzāles Latvija mākslinieciskais vadītājs Miks Magone un klavieru kvartets Quadra.

INFINITY - EDGE. TRANSCENDENTAL REQUIEM

Jaunās mūzikas festivālam ARĒNA neierastākā – pavasara laikā pirmatskaņojumu piedzīvos Bernarda BENOLIELA mūža darbs INFINITY – EDGE. TRANSCENDENTAL REQUIEM – rekviēms visiem māksliniekiem, kuru dzīves izpostījušas kara šausmas. Savu ceļu līdz klausītājiem gaidījis vairāk nekā trīsdesmit gadus, šis iespaidīgais skaņdarbs pirmoreiz izskanēs laikā, kad tā vēstījums ar katru no mums rezonē jo īpaši tieši un nepastarpināti.

Monumentālo opusu, kas komponēts no 1982. līdz 1989. gadam un pēc ilgstošām redakcijām savu galējo veidolu ieguvis 2014. gadā, 20. maijā plkst. 19 vienā no pēdējiem koncertiem, kas Lielajā ģildē notiks pirms tās rekonstrukcijas, atskaņos Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris un VAK LATVIJA diriģenta Renē Gulikersa (Nīderlande) vadībā. Koncerta vizuālajam materiālam izmantota Kārļa Padega grafika Golgāta, no zīmējuma cikla Sarkanie smiekli, kas kāpināti izteiksmīgā formā, ar groteskas spēku atspoguļo kara šausmas un bezjēdzību. Koncerts tiek organizēts  sadarbībā ar LNSO un mūzikas izdevniecību Donemus. Biļetes Biļešu paradīzes kasēs.

Lasīt vairāk

ARĒNAS 20. jubileju turpinām svinēt arī 2022. gadā!

ARĒNAS 20. jubilejas gadā trīs koncertos paspējām iepazīt septiņus (!) latviešu komponistu jaundarbus. Sirsnīgs paldies komponistiem Mārtiņam Viļumam, Santai Ratniecei, Evijai Skuķei, Platonam Buravickim, Uģim Prauliņam, māksliniekiem Latvijas Radio korim un Kasparam Putniņam, Scordatura Ensemble, NeoQuartet un vokālajai grupai Putni, kā arī mūsu uzticīgajiem, zinātkārajiem, allaž atvērtajiem klausītājiem un visiem, kas vēlas SAKLAUSĪT NĀKOTNI!

Tomēr mūsu 20. jubilejas sezona vēl nebeidzas – mēs tiksimies jau 2022. gada 12. februārī, kad ceram realizēt iepriekš solīto šveiciešu trio VEIN koncertu, kurā dzirdēsim asprātīgu klasiskās mūzikas un džeza apvienojumu programmā OUR ROOTS. Joprojām turpinās arī mūsu raidierakstu projekts ARĒNA RUNĀ, kuram var sekot šeit pat mājaslapā vai arī mūsu Facebook lapā!
Arēnai 20

ARĒNAS 20. jubileja

Šoruden Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA noritēs īpašā jubilejas zīmē. 2021. gadā festivāls notiks jau 20. reizi, un, atskatoties uz bijušo un raugoties nākotnē, tas tiks ieskandināts jau septembrī, piedāvājot tiešsaistē sekot raidierakstu ciklam ARĒNA RUNĀ. Tās būs sarunas par mūsdienu mūziku un mākslu Latvijā un pasaulē, kurās komponists Andris DZENĪTIS, kurš stāvējis arī pie Arēnas šūpuļa, tiksies ne vien ar labi zināmiem mūziķiem, bet arī ar dažādu citu jomu pārstāvjiem. Festivāla jubilejas gaidās Facebook platformā notiks arī Arēnas atmiņu vakari, pāršķirstot spilgtākās, 20 gadu laikā videoierakstos fiksētās muzikālo notikumu lappuses. Savukārt uz koncertiem Arēna klausītājus aicina no 16. līdz 27. oktobrim!

Lasīt vairāk

Uz tikšanos ARĒNĀ 2021!

Šogad Liktenis mums ļāva apdzīt vīrusu un klātienē tikties ar klausītājiem, un sejas maskas nebija šķērslis baudīt mākslinieku un auditorijas enerģiju saplūsmi - ikkatrs koncerts kļuva par notikumu laikā, kad zeltainais oktobris mijās ar pelēkos svārkos tērpto novembri... Bet Arēnas īstais gadalaiks ir Nākotne, un apaļo 20 gadu  jubileju ļoti ceram sagaidīt vecajā jaunajā pasaulē, kur atkal būs aktīva Mākslas brīnuma dzimšanas apliecība, kurā ierakstīta obligāta tikšanās klātienē! Paldies māksliniekiem un skatītājiem, ka satikāmies un bijām kopā!
Arēna 2020

ARĒNA 2020

Kaut, kā ierasts, ar pasaules elpu un vērienu, šogad festivāls galvenos akcentus licis uz lielisku pašmāju mūziķu koncertprogrammām un vairāku latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumiem, kā arī taustiņinstrumentiem visdažādākajās to izpausmēs. Aicinām Jūs piefiksēt ARĒNU savā rudens kultūras kalendārā - klātienē no 24. oktobra līdz 7. novembrim! Uzmanību! Koncerts INFINITY - EDGE. TRANSCENDENTAL REQUIEM atcelts! Naudu par iegādātajām biļetēm var saņemt Biļešu paradīzes kasēs!

Lasīt vairāk
Arēna 2019

ARĒNA 2019

Klavesīns, blokflautas, elektronika, arfa, skanošs milzu sapņu ķērājs, no slēpēm taisīta ģitāra, kanalizācijas trubu taures, dziedoši dārzeņi, runātais vārds... Šie oriģinālie skaņrades avoti, netradicionāli ansambļu sastāvi, improvizācija, džezs un arvien jauni pārsteigumi mūsdienu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumos jūs gaida Jaunās mūzikas festivālā ARĒNA 2019, kas notiks Rīgā no 19. oktobra līdz 2. novembrim!

Lasīt vairāk

Arēna 2018

ARĒNA 2018

Valsts simtgadē Jaunās mūzikas festivāla ARĒNA centrā - latviešu un mūsu kaimiņvalstu mūzika un māksliniekiJuris ĀZERS un Guntars FREIBERGS, Jānis ŠIPKĒVICS, trio ART-i-SHOCK un kameransamblis ALTERA VERITAS, LENsemble jeb Lietuvas ansambļu tīkls un Maskavā dibinātais KYMATIC ENSEMBLE...

Lasīt vairāk

ARĒNA 2017

No 14. līdz 20. oktobrim jau 16. reizi, nedaudz neparastāk saklausīt mūziku aicinās Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA. Šī gada festivālā klausītājus gaida latviešu un ārzemju komponistu pasaules pirmatskaņojumi, tikšanās ar izciliem Latvijas un ārvalstu mūziķiem, kā arī īpašs koncertceļojums ar ARĒNAS trolejbusu visas dienas garumā.

Lasīt vairāk

ARĒNA 2016

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA šogad svin piecpadsmito jubileju un klausītājiem piedāvā īpaši krāšņu programmu ar pasaules līmeņa zvaigžņu piedalīšanos!

Lasīt vairāk

ARĒNA 2015

No 14. oktobra līdz 6. novembrim Latvijā jau četrpadsmito reizi norisināsies Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA. Šogad klausītājiem Rīgā, Siguldā un Liepājā tiks piedāvātas desmit laikmetīgās mūzikas un mākslas programmas akustiski un vizuāli neparastos risinājumos. Pirmo reizi festivālā būs īpaša programma bērniem, aicinot viņus ne tikai baudīt mūzikas un mākslas priekšnesumus, bet arī pašiem meistarklasēs gatavot mūzikas instrumentus.

Lasīt vairāk

Mobilais klavierkoncerts

12. oktobrī no plkst. 12.00 līdz 16.00 ar unikālu performanci MOBILAIS KLAVIERKONCERTS tiks ieskandināta jaunā ARĒNA. Performances laikā pa Rīgas centra ielām brauks dzeltena kravas automašīna, kuras kravas kastē atradīsies klavieres, uz kurām pianisti atskaņos mūsdienu autoru darbus. Ik pēc pusstundas – apaļās stundās un pusstundās – auto piestās pie Rīgas Latviešu biedrības nama un pianisti nomainīs viens otru, dodot vietu citam kolēģim un citai mūzikai.

Pianistu vidū būs esošās un topošās Latvijas pianisma zvaigznes – Agnese EGLIŅA, Uģis KRIŠJĀNIS, Lelde TĪRELE, Platons BURAVICKIS, Līga KĀRKLIŅA, Elīna BĒRTIŅA un Rihards PLEŠANOVS.

Lasīt vairāk

ARĒNA Classical: NEXT 2015 Roterdamā

No 20. līdz 23. maijam jaunās mūzikas festivāls ARĒNA piedalīsies starptautiskajā mūzikas projektu izstādē Classical: NEXT, kas šogad norisināsies Nīderlandes pilsētā Roterdamā.

Šajā globāla mēroga forumā, kurā ik gadus ir iespēja gūt priekšstatu par jaunāko mūzikā, ARĒNAS komanda šogad prezentēs trīs no festivāla spilgtākajiem iepriekšējo gadu jauniestudējumiem: šveiciešu komponistes Helēnas Vinkelmanes BURAMDZIESMAS (2013), Santas Ratnieces MĀLA PUTNIŅA ŠŪPUĻDZIESMU (2014), kā arī Latvijas Radio kora un ansambļa SARBAND (Vācija / Tuvie Austrumi) kopprojektu CANTICUM CANTICORUM (2014).

Lasīt vairāk

ARĒNAS diskusijas par mūsdienu mūziku tagad arī internetā

Vai mūsdienu mūzika ir pārāk sarežģīta? Kā to klausīties? Vai mūsdienu mūzikai ir pilsonība? Un kā mūzika kooperē ar mūsdienu laikmetu? Kā akadēmiskā mūzika satiek ar rokmūziku? Vai tiešām mūsdienu mūzika ir tik nopietna? Vai stilistiku jūklī neatrast arī ko jautru, nebēdnīgu? Kāds ceļvedis jāņem talkā jaunās mūzikas klausītājam? Vai ir viegli klausīties mūsdienu mūziku? Vai latviešu komponistu mūzika skan latviski? Vai mūsdienu mūzika jāreklamē? Vai tās ceļā pie klausītāja var palīdzēt sociālo tīklu akcijas?

Tie ir jautājumi, par kuriem plaši diskutējām festivāla ARĒNA 2014 ietvaros – kopumā piecās lekcijās, kas notika Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un kurās piedalījās gan pašmāju mūzikas zinātnieki Ilma Grauzdiņa un Boriss Avramecs, gan Džons Palmers no Lielbritānijas un Havjērs Hāgens no Šveices, kā arī mediju speciālists Artūrs Mednis. Brīvā mikrofona diskusijas par šīm tēmām tagad varat noskatīties arī internetā – festivāla ARĒNA YouTube kanālā.

Tuvojas ARĒNA 2015

2015. gada rudenī Rīgā jau četrpadsmito reizi notiks Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA. Festivāla moto ir SAKLAUSI NĀKOTNI!, kas ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu.

Lasīt vairāk

Sieviešu diena

Svētdien, 2015. gada 8. martā, plkst. 18 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē notiks Jaunās mūzikas festivāla ARĒNA 2015 īpašais pavasara koncerts SIEVIEŠU DIENA, kurā uzstāsies izraēliešu pianiste Irēna FRĪDLANDE (Irena Friedland) un kurā skanēs tikai komponistu – sieviešu radīta mūzika.

ARĒNA 2014

Jau trīspadsmito gadu Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA piedāvā žanriski daudzveidīgu ainavu. Izvēlētā festivāla tēma ŠĶĒRSOJOT ROBEŽAS norāda uz notikuma autoru vēlmi pētīt saskares punktus starp dažādiem laikmetīgās mūzikas stiliem un izpausmēm. Šogad sešos koncertos klausītājiem tiks piedāvāti starpdisciplināri un konceptuāli projekti, smalki skaņas pētījumi instrumentālajā un vokālajā medijā un garīgā mūzika. Paredzētas arī lekcijas / diskusijas ar Latvijas un ārzemju viesu piedalīšanos.

Lasīt vairāk

ARĒNA 2010

Pagājušajā gadā Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA izgaismoja muzikālo kultūru tiltus starp Tuvo Austrumu un Rietumu pasaulēm, un šogad turpina iesākto ceļu. Tradicionālās mūzikas un Rietumnieciskās idejiskie un muzikālie krustpunkti bieži pārsteidz ar jaunu, svaigu un individuālu skanējumu. Šogad ARĒNA atklāj Tālo Austrumu kultūras arhetipiskās saknes, fokusējošo staru vēršot uz diviem Tālo austrumu izcelsmes komponistiem, kas ieguvuši starptautisku ievērību, ienākot laikmetīgās mūzikas vidē ar savas kultūras arhetipu iezīmētu skaņu mākslu. Tie ir ķīniešu komponists Taņs Duņs un korejiešu komponiste Unsuka Čina, kuru mūzikas tēlu pasaulē virmo bērnības atmiņas par šamanistiskiem bēru rituāliem, iedziļināšanās dabas skaņās, kā arī mūzikas plūšana palēninātā, cirkulāri ritošā laika dimensija. Savukārt rumāņu komponiste Diana Rotaru ceļ tiltus uz Tālajiem austrumiem no Eiropas puses, savā enerģētiski uzlādētajā, tomēr viscaur poētiskajā koncertā saksofonam ar orķestri Shakti ievijot indiešu skaņkārtiskās un melodiskās atbalsis. Latvijas radio koris savukārt apguvis virstoņu dziedāšanu, kuru mēs asociējam ar mongoļu un tibetiešu rīkles dziedāšanas tradīcijām.

Lasīt vairāk

ARĒNA 2009

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA atkal ceļā pie saviem klausītājiem. Kopā ar citiem nozīmīgiem kultūras dzīves notikumiem ARĒNA veido Latvijas festivālu kultūru, iepazīstinot ar jaunāko pasaules un pašmāju mūzikā.

ARĒNA šogad atnes tālas un svaigas vēsmas no nebūt tik tuvu esošajiem Tuvajiem Austrumiem. Atzīšos, ka uzdevums veidot līdzsvarotu, pārliecinošu programmas koncepciju nav izrādījies tik viegls, kā tas šķita sākumā. Procesa gaitā arvien vairāk apjautu, cik daudzveidīga, bagāta un varena ir šī kultūra, kurā iemiesojas gan persiešu, gan arābu, gan izraēļu, arī kristiešu dzīvesziņa.

Tiecoties atspoguļot visu Tuvo Austrumu daudzdabību, vienlaikus neuzstādot mērķi atspoguļot to proporcionālā attiecībā, šī gada festivāla devīze Tuvie Austrumi – izgaismotie dialogi ietver sevī koncepcijas atslēgu. Tuvo Austrumu pasaulē sakņotas idejas iemiesojuši gan komponisti, kas dzimuši šajā reģionā, gan arī ārpus stāvošie visā pasaulē – atrodot bagātīgu iedvesmas lauku. 

Lasīt vairāk


ARĒNA 2007

Jau sesto gadu klausītājus aicina jaunās mūzikas festivāls ARĒNA. Ik gadu festivāls izvēlas vienu vai vairākus īpašos festivāla viesus – pirmajā gadā tas bija leģendārais igaunis Arvo Perts (Arvo Pärt), turpmākajos gados britu skaistuma meklētājs Gevins Braierss (Gavin Bryars), mūžīgais jauneklis Džo Zavinuls (Joe Zawinul) ar visu cepurīti, ostinētā minimālisma guru Stīvs Reihs (Steve Reich), Parīzes mūzikas un akustikas izpētes institūts IRCAM un allaž jauniem pārbaudījumiem gatavais orķestris London Sinfonietta.

ARĒNA 2006

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA notiek jau piekto gadu, aicinot klausītājus iepazīt mūsdienu mūzikas izpausmes visplašākajā izvērsumā – sākot no skaņu eksperimenta un elektroniskas rotaļas, līdz mūsdienu klasikai un cilvēka balss vienreizīgumam. Festivāla viesi šogad būs Francijas elektroniskās mūzikas meistars Jans MAREŠS (Yan Maresz) no Parīzes IRCAM un jaunais slavenais itālis Mauro LANCA (Mauro Lanza). Viesu vidū būs arī Krievijas stīgu kvartets ROMANTIK un igauņu WEEKEND GUITAR TRIO.

Lasīt vairāk

ARĒNA 2004

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA jau trešo reizi ceļā pie saviem klausītājiem. Kopā ar citiem nozīmīgiem kultūras dzīves notikumiem ARĒNA veido Latvijas festivālu kultūru, iepazīstinot ar jaunāko pasaules un pašmāju mūzikā. Ideja veidot šādu festivālu radās pirms trijiem gadiem, jo tolaik koncentrēta, sakārtota jaunās mūzikas atskaņošanas niša Latvijā bija tukša, kamēr jaunāko vēsmu atspoguļotāji teātra un kino jomās (Homo Novus un Arsenāls) jau bija kļuvuši par neatņemamu vietu Latvijas kultūrainā. Tādēļ 2002. gada rudenī savu gaitu uzsāka Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA.

Lasīt vairāk

ARĒNA 2003

Lai aptvertu neaptveramo – šībrīža mūzikas pasaules sprieguma izlādes augstākos punktus – spēles laukumam jābūt gana ietilpīgam. ARĒNAS laukā gaidāma blīva un intensīva gaisotne!

Viens pats Ģērģs Ligeti (György Ligeti) ar savu neierobežoto izdomu un prāta brīvību jau ir pietiekams izaicinājums dzirdētkārajiem gardēžiem. Neatkārtojamā meistara attiecībās ar apkārtējo pasauli ir nesaudzīga tiešuma valdzinājums, tas atklājas arī nepārprotamā aicinājumā (lasi: prasībā) savas mākslas adresātam – ausis vaļā!, prasmē mikroskopiskas struktūras iecementēt lielu formu un izvērstu muzikālu ideju fundamentā, arī veselīgā neprognozējamībā, atklājoties personiski traģiskajā, uzdrošinoties šerpos jociņos un ironijā.

ARĒNA 2002

Latvijas sabiedrībai (ne gluži bez pamata) labpatīk uzskatīt sevi par tādu, kas pietiekami labi apguvusi klasisko vērtību ābeci, lai orientētos laikmetīgos mākslas pasaules strāvojumos – tā teikt, mūsdienu mākslas pulss labprāt rezonē mūsu kultūrvidē. Tiesa, ne visās jomās tas pulsē vienlīdz spilgti un vienmērīgi. Teātrim Latvijā ir festivāls Homo Novus, kino identificējas ar vārdu Arsenāls, mākslai ir žurnāls Studija, literatūrai visnotaļ pilnveidojami, tomēr mērķtiecīgi starptautiskie sakari, bet mūzikai – ? Svinam opermūziku, pianisma zvaigznes, seno mūziku, garīgo mūziku, zēnu korus u.c., bet jaunā mūzika allaž bijusi tādā kā pavēnī. Niša brīva, vārti vaļā. Ko darīt?

Vairākus gadus pēc kārtas uzdodot viens otram šādus un līdzīgas dabas jautājumus, kāds domubiedru grupējums (t.i. mākslinieciskā padome, kuras sastāvā ir komponists Pēteris Vasks, diriģenti Normunds Šnē, Kaspars Putniņš, Sigvards Kļava, muzikoloģe Baiba Kurpniece, Latvijas Radio kora direktors Guntars Ķirsis un komponists Andris Dzenītis) ilgi domāja vārdu tam, ko vēlējās radīt, līdz izdomāja. 2002. gada pavasarī Latvijas mūzikas sabiedrībā uzvirmoja vēsts par pirmo Jaunās mūzikas festivālu ARĒNA (2002. gada 22. oktobris – 9. novembris).

Lasīt vairāk